Most Tokaj-Hegyalját dobja fel a Hello Wood

Hello Wood Építész Mustra '17 Tokaj-Hegyalján

Elkezdődött a Hello Wood Építész Mustra 2017 nevű összegyetemi építészfesztiválja 7 hegyaljai településen. Ez azért nagy hír, mert nem szimplán arról van szó, hogy egy rakás építészhallgató szállja meg Tokajt, hanem maradandó nyomot is hagynak. 

A most felépített installációkat fél évig tervezték a csoportok: Abaújszántón, Monokon, Mádon, Tállyán 2-2, Golopon, Mezőzomborban és Tokajban pedig 1-1 alkotás születik és marad is a faluban.

Összesen 10 egyetemi csoport indul a megmérettetésen (minden magyar építészkarról és a magyar Képzőművészeti Egyetemről), a tervezés pedig az egyetemi képzés részét képezi, tehát a résztvevőknek tananyag is volt, hogy hogyan dobjanak fel fából készült térinstallációkkal egy falut. A cél, hogy a helyszín adottságaihoz illesztett, funkcionális és jól használható műalkotások szülessenek.

A Hello Wood  egy budapesti székhelyű nemzetközi építészeti program és design stúdió. A bemutatkozásuk szerint

egy építészeket, designereket és képzőművészeket megszólító nemzetközi alkotótábor, közösség. Az itt létrehozott alkotások kísérletek formai és szellemi tekintetben egyaránt.  (…) tudományos és művészeti területeket integrál, közösséget épít és tehetséget kutat. Nem csak országhatárokat átívelve hoz össze diákokat és oktatókat, de a laikus nézőt is összeköti az alkotó tervezőkkel.

A budapestiek nagy része az Erzsébet téren decemberben felépített, hatalmas, bejárható karácsonyfájukról ismerhetik a csoportot.

A hegyaljai tábor július 15-től 22-ig tart és értelemszerűen zártkörű, de utána ha valaki Hegyalján jár, érdemes felkeresni az összes építményt: mit tesz egy falusi buszmegállóval vagy iskolaudvarral, ha új generációs építészek dobják fel, örömből és rengeteg kreativitással.

Az alkotók névsorát és az alkotások pontos helyét az Építész Mustra honlapján vagy a Hegyalja.info-n találjátok meg. Ha elkészülnek, ígérjük, galéria is lesz belőlük!

A kép forrása: HW’17 Építész Mustra Facebook