Úgy sütjük, mintha kötelező lenne: mézeskalács

karácsonyi mézeskalács

Mert hogy a mézeskalács az is, legalábbis a mi köreinkben. Annyira, hogy az első adagból már csak pár darab maradt, de azoknak sem jósolunk túl hosszú jövőt, szóval a hétvégére beütemeztük a következő 6 tepsi mézeskalácsot. És hol van még a karácsony.

A karácsonyi mézeskalács lényege, hogy a szaloncukor helyett vagy mellé kerüljön fel a fára, ahol szép, illatos és az ünnepek alatt végig lehet róla lopkodni. A recept mindenkinél más és más: a mi családi örökségünk szerint a valahogy megmenekült darabok hetekig elállnak, sőt: minél tovább lóg a fán, annál jobban megpuhul. Sajnos erre az állapora nem emlékszünk: hosszú évek óta nem találtunk ilyen idős figurát – a családtagok gyorsabbak nálunk, pláne, mióta tudnak járni.

Egy dologhoz ragaszkodunk: a fára kerülő mézeskalácsot csak fehér cukormázzal lehet díszíteni, a bolti színezettek ugyanis nehezen kezelhetőek és rondák.
Ami miatt évről évre más lesz, az a fűszerezés: ízléstől függően lehet klasszikusra (vanília, fahéj, szegfűszeg), pikánsra (szegűbors, narancshéj) vagy elvadultra (csillagánizs, kardamom) fűszerezni – ahogy épp a kedvünk tartja. Nálunk az idei első körös termésbe főleg csillagánizs, pézsma illatú selim bors és 6 puttonyos aszú került.

Íme a titkos, családi recept: 

50 dkg liszt
17 dkg porcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
fűszerek tetszés szerint
20 dkg méz 
1 egész tojás
1 tojássárgája
25 dkg vaj

A titok, hogy a bekevert tésztát egy éjszakára hűtőbe kell tenni és formázás közben 2-3 mm-esre nyújtani, hiszen a szódabikarbónától sütés közben megdagad. Éppen ezért a nyújtás-szaggatás közben is törekedni kell arra, hogy minél hidegebb legyen a tészta, hiszen ha kézmelegre melegszik, a rengeteg méztől és vajtól kezelhetetlanül puha lesz és nem lehet kiszaggatni – főleg, ha cirádásabb szélű formákkal próbálkozol. Cserébe a mélyhűtőben nagyon sokáig eláll, ezért érdemes rögtön dupla adagot begyúrni belőle.
A szaggatás után a tepsiben ne felejts el a darabokba szívószállal lyukat fúrni, hogy legyen mibe fűzni a szalagot, amivel a karácsonyfára lehet akasztani őket!
Viszonylag alacsony hűfokon (180 °C) 3-4 perc alatt megsül.

A mázhoz: 
A kimaradt tojásfehérjét keményre verjük, és részletekben 15 dkg átszitált porcukrot adunk hozzá. Habzsákba töltve telerajzoljuk vele a mézeskalácsokat és megvárjuk, amíg pár óra alatt megszárad.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!