Titokban nyitott, de máris kinőtték – Petrányi Borterasz, Csopak

A Balaton környéke szeptember 1-én sivataggá válik – már ha valaki jót szeretne enni. Szép idő ide, kirándulókedv oda, a vendéglátóhelyek nagy része téli álomba vonul és az átfagyott gasztromán csak rója a kilométereket, mire oázisra lel. Nekünk viszont lett egy újabb titkos tippünk a tikkadtaknak: a csopaki Petrányi Borterasz!

A Petrányi Pincét egyre kevesebbeknek kell bemutatni, a csopaki régióban pedig szinte már irigyeltnek számítanak a vita nélkül legeslegszebb olaszrizling-dűlőjük miatt. A pincéhez tartozó borteraszt viszont úgy nyitották meg, hogy a nagy munkában nem is tartottak neki megnyitót – így a csinnadratta ugyan elmaradt, de a siker nem.

petranyi_borterasz2

Szabó Krisztián hunyorog

Már a pince épületegyüttesének története is megvett minket: Petrányiék szerettek volna egy nyaralót, ám azon a területen csak úgy volt szabad építkezni, hogy szőlő is van. Nosza, megszületett a Petrányi Pince, úgy, hogy a “nyaralót” és a borászat homlokzatát  P. Mueller Éva, a pince belső tereit pedig Heimann Ferenc tervezte. Mert ha már csinálják…
A Borterasz is hasonlóképpen született: eredetileg egy kóstolótermet szerettek volna, de útközben lett hozzá egy melegkonyha, egy gyönyörű étterem és egész éves nyitva tartás. (Télen csak hétvégente, mert a szuiciditás szerencsére távol áll tőlük.)

A szerelem a csapaton és az étlapon is érződik: Petrányi Piroska évek óta működtet egy delikátboltot lent a parton, amiből zarándokhely lett. A Borterasz nyitásakor a séfet a kedvenc feltöltődős helyéről csábította el – pontosabban nyomozott utána, mert az aktuális méregtelenítő kúrán akkor egyszer tényleg szenvedett. Előtte viszont imádta a séf  “böjti” ételeit azon a helyen, ahová időről időre visszajárt feltöltődni. Ennek jegyében a konyha nemcsak finom és helyi ízekre épül, de még egészséges is – és végre Szabó Krisztián is bánhat újra hússal, ha ahhoz van kedve.

Ripka Gergőt pedig tavaly igazolták le: a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője a háziak szerint a konyha zárása után öt perccel is képes minden sármjával fogadni, majd jól tartani egy hatplussz fős társaságot, ha éppen Csopakon találjuk.

FYI: a konyhabővítés miatt január 21-ig zárva tartanak, utána viszont megmutatják, hogy hogyan kell szintet lépni!

9
adottságok 8.2
konyha 8.6
elhivatottság 9.4
ár-érték arány 9.6
ízek 9.1
Odacuccolnál

A teraszról nyíló kilátást, a biztoskezű ízléssel berendezett belső termet, az étlapot és a cserépkályhát elnézve egyetlen gondja lehet a helynek: miként rugdossák ki finoman a véletlenül odatévedt, ám bőven vacsorára is ott ragadt társaságot zárás után. Ha jósolnunk kéne, azt mondanánk: júliusban az asztalfoglalás úgy 2 napra előre ajánlott!

  • Szép. Tényleg, mindene szép!
  • Egész évben nyitva van
  • A vega/vegán konyha nagyon nem a rántott sajtot jelenti
  • Csalinkázni kell, hogy megtaláld
  • Egy szomorú szerdán persze nincs, de nem is lehet

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!