Megszagoltuk Mágnás Bélát, a kapitális szarvasgombát!

Szerdán, azaz 2016. november 30-án valahol Baranyában megtalálták Magyarország eddigi legnagyobb szarvasgombáját, Mágnás Bélát. A megtalálója hivatalos gombász, így az elképesztő méretekkel és 600 grammos súllyal rendelkező isztriai szarvasgomba hivatalos rekord lett, majd a kiállításának köszönhetően igazi sztár is. Mi sem bírtuk vele kihagyni a közös szelfit, azaz ki bírtuk, mert a helyszínen lepattantunk az illatáról, szóval hozzábújni nem lehet. De erről kicsit később.

A Nagycsarnokban már egy ideje tervezték a Triffla nevű gombaszaküzlet megnyitását, ám mikor a gombaterítéssel foglalkozó cég beszállítója, a NEFAG Zrt. bejelentkezett Bélával, ezt azonnal előrehozták, és a bolt csütörtökön megnyitott. A gombát a megtalálója nevezte el Mágnás Bélának a latin nevéből (Tuber Magnatum), azonnal kapott is saját múzeumi tárlót és egy rakás rajongót: a pénteki látogatásunk alatt gyakorlatilag minden látogató őt fotózta.

Mágnás Béla nagytotálból

Mágnás Béla nagytotálból

A szarvasgombáknak van egy csomó fajtája, ezek közül a Rolls-Royce az isztriai. Bélát sokan tévesen lefehérszarvasgombázzák, mert angolból visszafordítva erre hasonlít a neve, pedig annál sokkal komolyabb a pedigréje. Magyarországon isztriai szarvasgombát 20 éve találtak először, hiszen ez a fajta a mediterrán vidékeket kedveli, eddig egész egyszerűen hideg volt neki errefelé, ezért inkább a fekete (téli, nyári) és az isztriain kívül más fehér (pl. homoki)  fajtái teremtek a hazai erdők mélyén.

Hogyér’ van?

Bélának még nincs ára. Mágnás Béla sajtósa, a malackarajos Péter Anna próbált minket eligazítani az ügyben:  az első osztályú isztriai szarvagomba ára mostanában 750.000 Ft/kg, ám az osztályon felüli gombáknak, (mint pl. Bélának) ennél sokkal magasabb is lehet az ára, hiszen ezek általában árveréseken kelnek el. Itthon azonban nincs olyan felvevőpiac, ami tudna mit kezdeni egy Béla-méretű szarvasgombával, ezért nagy eséllyel a nemzeti büszkeség pár napon belül a Távol-Keletre kerül.
Hogyhogy nincs felvevőpiac? Hát úgy, hogy Béla tényleg kezelhetetlenül óriási. Szarvasgombából általában 5-6 grammnyival számolnak egy főre, ami azt jelenti, hogy pár nap alatt kb. száz adagnyi szarvasgombás fogást kéne valamelyik étteremben hirtelen eladni – ez pedig Magyarországon egészen valószínűtlen.

A szarvasgomba ugyanis szakszerűen tárolva egy hétig őrzi meg a legjobb formáját, utána elkezd kiszáradni és veszít a súlyából. Szárítani nem lehet, mert elvész az értékét adó illata és aromája, a leggyakrabban olajban tartósítják, de ebben az esetben is inkább az olajat aromatizálják vele. Aki kíváncsi, hogy mi mindent lehet szarvasgombával ízesíteni, annak javasoljuk, hogy zarándokoljon el a Trifflába, de az üzletet és a kínálatát hamarosan mi is részletesen megénekeljük.

Mágnás Béla nagytotálból

Mágnás Béla nagytotálból

Szóval Bélát péntekig lehetett élőben is körberajongani.  A bolt tüneményes eladója a kedvünkért levette róla egy pillanatra a plexibobozt, ami mögött trónolt, és ekkor kettőt léptünk hátra: aki már szagolt szarvasgombát, az most próbálja elképzelni, ahogy mellbevágja a hirtelen mindent beterítő illat. Annyira tömény volt, hogy még percekig belengte a környékbeli pultokat, pedig a Nagycsarnokban ezért van légtér bőven.

Ő az első dokumentált rekord

Rengeteget ellopnak belőle, így lehet, hogy találtak már hasonló példányt, de azokat nem fotózta és mutatta be senki

mesélte Péter Anna. A szarvasgomba gyűjtése ugyanis engedélyhez kötött, az ára miatt viszont rengetegen próbálnak vadászni rá, sokszor barbár módon tönkretéve az élőhelyét.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!