Sosem lesz vége a szürkületnek: Kéket kékért

Demeter Szilárd: Kéket kékért

A Kéket kékért ajánlójában strandirodalomnak tituláltuk Demeter Szilárd regényét, de csak a megjelenésének időpontja miatt. Igaz, hogy egy délután alatt el lehet olvasni, de inkább egy nyirkos verembe bújnál tőle és ki sem jönnél onnan néhány napig, amíg le nem ülepszik rendesen.

De ha veszedelem történik: akkor életért életet adj. / Szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért; / Égetést égetésért, sebet sebért, kéket kékért.
Mózes II. könyve 21. fejezet, 23-25.

A fülszöveg szerint a Kéket kékért Gabriel García Márquez és Bodor Ádám világához áll a legközelebb: ebből inkább Bodor Ádámra szavaznánk. A mágikus realizmus sem egészen jó szó: Demeter Szilárd olyan jó érzékkel teremti meg az alakjait és a helyzeteiket, hogy a legvadabb cselekményszálak is inkább realistának tűnnek, mint mágikusnak.

A regény a Ceausescut elsöprő forradalom idején játszódik a Hargitán, a fő szereplői pedig gyerekek. Elveszett és néha gonosz gyerekek. A falu lehetne akár Magyarország valamelyik elátkozottabb sarkának a mélyén is – a lényeg, hogy azon a vidéken túl könnyű meghalni.

A Kéket kékért olvasva tényleg olyan érzésünk van, mintha a Sinistra körzet vagy a Verhovina madarai előzménye vagy folytatása lenne, de Demeter Szilárdnak van olyan erős stílusa, hogy ez csak utólag tűnik fel. Inkább a hatásában, ahogy szorongani kezdünk tőle vagy a ritmusában, ahogy a lassú, nyomasztóan hömpölygő események hirtelen begyorsulnak és csúnya véget érnek.

A könyvbe a kiadó holnapján tudsz beleolvasni.

Demeter Szilárd: Kéket kékért. Irodalmi Jelen Könyvek, Budapest, 2017. 

9
Sztori 8.8
Stílus 9.6
eredetiség 8.2
hatás 9.2
Elárvulsz tőle

Vigyázni kell vele, mert túl könnyű olvasni: Demeter Szilárd stílusa beszippant és végigsodor a szövegen, a hatásától viszont napokig szédelegsz az éles napfényben. Nem állítjuk, hogy a TOP5 olvasmányélményünk között lesz, de néhány kép nagyon sokáig kísérteni fog belőle.

  • könnyűnek tűnik, de nagyot üt
  • ha szereted Bodor Ádámot, zabálni fogod
  • nagy könyvesboltokban nincs belőle
  • jó kedvre nem derít, az biztos

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!