A nap bora egy sör! – Welcome Drink

Rothbeer feat, Mad Scientist: Welcome Drink

Ha olcsó poén is, nem tudjuk kihagyni: ha ilyen a Welcome Drink, mi boldogan letáboroznánk a bejáratnál. A Rothbeer és a Mad Scientist főzde közös söre a Welcome, a születésének apropója pedig, hogy a Rothbeer hazaért a Maglódi úti Főzdeparkba: eddig ugyanis Szlovákiában készültek a söreik. (Érdemes a linkekre kattintani: a Rothbeer-é például szerintünk a legjobb domain a magyar italos világban.)
És ha már költözés, akkor nagyot akartak durrantani, így álmodták meg a Mad Scientisttel együtt a könnyen fogyasztható nyári sörüket, ami minden, csak nem híg.

A Welcome Drink csak csapolva kóstolható, ezért eddig elkerült minket, hogy aztán a Főzdepark 32 °C-os udvarán a Kraft Sörfesztiválon szerelembe essünk egy 3,6 v/v alkoholtartalmú, virágillatú, szőke sörrel.

A Rothbeeresek szerint a rövid leírása így szól:

A Welcome Drink egy New England Style Session IPA, elképesztő mennyiségű Galaxy komlóval és Vermont élesztővel.

Erre megkértük őket, hogy magyarázzanak el benne néhány szót. Mondjuk az összeset.
Session IPA: az az IPA, aminek alacsony az alkoholtartalma, ezért sokat meg lehet belőle inni (ld. drinking session). Komlót viszont rengeteget használtak hozzá, azaz csak az alkoholtartalma alacsony, a beltartalma nem.
New England Style: az a stílus, ahol azzal játszanak, hogy minél több komlót vigyenek a sörbe, anélkül, hogy az keserű lenne. Ezt hidegkomlózással lehet a legjobban elérni.
elképesztő mennyiségű: az összesen elkészült 2000 liter sörhöz 30 kg komlót használtak fel. A Rothbeer Távoli Galaxis nevű ikonikus söréhez kb. a felét szokták adni, a nagyüzemi söröknél pedig ez 1-2%-nyi szokott lenni.
Galaxy komló és Vermont élesztő: nagyon magas minőségű és nagyon divatos alapanyagok – olyan, mint amikor egy borász kicsapja az asztalra: nem ám, hogy Kádár Hungary-s hordót használt a borához, de az még Petraea is. Csak a vájtfülűek értik, de ők ekkor már cuppognak.

Jó-jó, de milyen inni? 

Könnyű. És gazdag. És nagyon jó. Azért könnyű, mert ahogy a 12-12,5-ös alkoholtartalmú, finom boroknak is örülni szoktunk, a söröknél pláne nem értjük az elszálló alkoholt. Rendben, tudjuk, hogy sok esetben az adja a testet és “tartja” a sört – de sört éppen azért iszik a világ, mert könnyebb, mint a többi ital.
Azért gazdag, mert az íze viszont kifejezetten telt és gyümölcsös: úgy el lehet vele játszani, mint egy borral, mert jó sok benne a réteg. Hol a könnyed gyümölcsösség, hol a gazdag komlósság, hol újra az illatanyagok nyernek, de az egész gyönyörű egyensúlyban van és sehol nem ül rá az ízlelőbimbóinkra.

A Welcome Drinkre érdemes vadászni: nem fogják kiszerelni – söréknél ugyanis így hívják a palackozást. Még úgy 30 hordónyi van belőle, amit fesztiválokon és a felkapottabb kraftsörös lelőhelyeken vernek majd csapra – ez a mennyiség nagyjából a nyár közepéig fog kitartani.

9.2
Harmónia 9.6
Komplexitás 9
Egyediség 9.1
Hosszúság 8.8
Ízek & aromák 9.6
Kell egy sörcsap a teraszra

Elcsépelt "a sör az új bor" szlogen, de túl sok az összecsengés: amikor egy igazán jó sört találunk alacsony alkoholtartalommal, azt nem tudjuk nem körbeünnepelni. Egyensúlyos, elegáns, légies és van benne valami risza: ha ruha lenne, egész nyáron ezt hordanánk.

  • nagyon jó ivású
  • sokrétű
  • könnyed
  • 3,6 v/v alkohol
  • kilötyög, mire hazaviszed
  • szezonális

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!