Nyomd meg a csütörtököt! – Programajánló az utolsó májusi hétvégére

Bor
Boros programajánló 05.25.

A fővároshoz közeli, velejéig boros programoknak péntek reggelre vége is van, hogy szombattól lelkiismeret-furdalás nélkül vízre szállhass vagy kerti partizhass. Ha csak nem mész Sopronig.  Vagy az ellenkező irányba kb. ugyanannyit.

Mátrai Május nagykóstoló
Rekordszámú, 37 mátrai borász vonul fel a boraival a Mátrai Május rendezvénysorozat kiemelt eseményén – a másikat sajnos elmosta a jég. Ennél átfogóbb képet kapni az ezerarcú óriásborvidékről nem is lehet!
mikor: május 26., csütörtök, 17:00-22:00
hol: Stefánia Palota –  XIV., Stefánia út 34. (bejárat a Zichy Géza u. felől)
részletek: a nagykóstoló Facebook-oldalán 

Hárslevelűk Éjszakája
A hárslevelű-rajongók külön szektába tartoznak: nem szokás magunkra varratni a fajta levélformáját, a pultnál rendeléskor mégis közös kézjellel köszön mindenki. Szűk körű, fontos és egyre sokasodó közönségnek szóló rendezvény a fajtabor-kóstolók sorában. Ha ott vagy, azonnal posztold ki, különben meg se történt!
mikor: május 26, csütörtök, 16:00-21:00
hol: Budapest, Vajdahunyad vára kerengő
részletek: a HÉJ Facebook-oldalán 

III. Corvin Szezonnyitó Sörfesztivál 
Kézműves sörös, külföldi sörös, kraft sörös, külföldi kraft sörös és (ezeket túlélendő) csülkös fesztivál a Corvin-negyedben. 26 kiállító, több, mint 100 sör a nagyüzemtől a gerilláig – ha nem lenne ciki sörpadon aludni, oda költöznénk egy 3 napos továbbképzésre.
mikor: május 25-28.
hol: Budapest, Corvin sétány
részletek: a Sörfesztivál Facebook-oldalán

Soproni Borünnep
Sopron nem jön el Pestre. Soha. Ez bármilyen fájdalmas is, de alapvetés: a legnyugatibb borvidékünk nem itthonra játszik. Aki a mai értelemben vett kékfrankost úgy istenigazából ismerni szeretné, annak oda kell érte zarándokolni – irigyek vagyunk az egész bulira szőröstül-bőröstül. Azért a semmiből hirtelen előbukkanó fúvósokra érdemes lélekben felkészülni!
mikor: 2017. május 26-28.
hol: Sopron, Várkerület
részletek: a lényeges részeken a fúvószenekarnál találod magad, de ITT.

Bakator Bor- és Gasztrofesztivál 
Sajnos az ajánlóból nem derül ki, hogy hány bakatort (igen, ez egy filoxéra-vész előtti, majdnem kipusztult magyar szőlőfajta) lehet majd kóstolni, de ha háromnál többet, akkor már megérte a túra. És a válaszra, hogy hogy telt a hétvégéd, annál hipszterebbet mondani, hogy “kösz, tök jól voltam Bihardiószegen, a Bakator-fesztiválon “, egyszerűen elképzelni sem tudunk. Jövő héten pedig az összes bakatort feltúrjuk egy kóstolóra!
mikor: május 27-28.
hol: Bihardiószeg, Románia
részletek: a buli Facebook-oldalán 

+ 1 kultprogram:
Ügynökök a bárpultban
A magyar vendéglátás és az állambiztonság kapcsolata a szocializmusban alcímmel nyílik meg a Magyar Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeum legújabb kiállítása. A kedvenc budapesti múzeumunk legújabb tárlata nem feltétlenül családi program, de annál érdekesebb. Első randira kifejezetten punk választás!
mikor: csütörtökön tarják a megnyitót, a múzeum viszont egész hétvégén, 10-től délután 6-ig nyitva tart.
hol: Magyar Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeum, 1036 Budapest, Korona tér 1.
részletek: a kiállítás Facebook-oldalán 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!