Mostantól vonattal is elugorhatsz csobbanni egyet a tengerbe

Vonaton a tengerpartra egy éjszaka alatterpartra egy éjszaka alatt

Közvetlen, hálókocsis vonaton is eljuthatsz a Déliből az Isztriára: a vonat péntektől augusztus 25-ig minden este 20.30-kor indul és kora délelőtt ér Fiumébe. Vagy Koperbe. Vagy akár Pulába.

Péntektől tehát nem csak a reklámokban lesz olyan, hogy délután kitalálod, másnap reggel pedig már a tengerben is vagy. A buli tényleg arra is alkalmas, hogy csak egy napra szaladj oda, hiszen ha valaki levezetné ezt a távot ennyi idő alatt, akkor minimum beleájulna a tengerbe a fáradtságtól, a fél napot átkómázná a strandon, aztán hazafelé lenyomná ugyanezt, amitől még 3 napig szédelegne.
Hálókocsis vonaton viszont legalább hazafelé lehet aludni – odafelé azért még durván fáradtnak kell hozzá lenni. Legalábbis valószínűleg, mert mi eddig csak egyszer követtünk el ilyesmit: éjszaka, hálókocsival utaztunk Budapestről Lembergbe. Hát, voltunk már vasaltabbak is, amikor odaértünk (hogy finoman fogalmazzak), de cserébe vodkát is szabad volt reggelizni a kaviár mellé. Soha, de soha nem csináljuk többször, viszont az élményért mindenképpen megérte.

Bulinak jó, de tényleg olcsó lesz? 

Na jó, olcsóbb, mintha kocsival mennél. És ha csak egyedül csinálod meg.
Nagyon jól hangzik, hogy megspórolsz két éjszakányi szállásdíjat és a benzint, de fő a bizalmatlanság: kiszámoltuk, amit ki kellett.
Egy főre egy teljes árú jegy Budapestről Koperbe (Szlovénia) oda-vissza, fekvőhelyes, tehát nem külön hálókocsis, de elterülős helyjeggyel jövő csütörtök este indulva és szombat reggel visszaérve 71,80 € (22258 Ft).
Autóval ugyanez: nagyjából 30.000 Ft-nyi benzin, 5250 Ft autópálya-matrica és legalább egy éjszaka szállás, különben nekimész valakinek útközben: alsó hangon, elég szakadt helyen 15.000/éj. Ha ketten mentek, akkor még pont a határon csúszkáltok, mert 2-3000 Ft a különbség a vonat és az autó+ottalvás között, de ha többen indultok neki, akkor már a kocsi nyer.

A járatnak ettől függetlenül drukkolunk, mert már maga a tudat is szabadságot ad: “ha akarnám, megcsinálhatnám”, de nem egészen értjük, hogy kit céloznak meg vele. A családosokat? A bulihuligánokat? A fapadosjárat-fóbiásokat? Valószínűleg azokat, akik még tényleg soha nem utaztak hálókocsiban.

A kép illusztráció, forrás: Pixabay

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!