Véletlenül meglett a Dunakanyar legjobbja – Piknik Manufaktúra

Piknik Manufaktúra 2

Hol lehet tényleg jót enni a Dunakanyarban? A Piknik Manufaktúra előtt macerás válaszolni a kérdésre, mert bár elegánsnak ott a Rosinante, háziasnak és jónak pedig a Bacchus,  amikor kirándulni (vagy éppen evezni-iszapozni) megy az ember, akkor nem árt, ha olyan helyet keres, ahová nem feltétlenül olyan gasztroturistákat várnak, akik csak a konyháért indulnak oda.
Amikor inkább kevésbé felöltözve, cserébe menthetetlenül sáros lábbal keres az ember ebédelő vagy vacsorázóhelyet, akkor elég kétségbeejtő a helyzet: maradnak a turistacsapdák vagy a nem túl bizalomgerjesztő lángosos helyek, amikről szónak ugyan helyi legendák, de általában kiderül, hogy csak kényszerből, 2 km-es körzetben a legjobbak.

Ehhez képest a Dunán lefelé csorogva, véletlen ajánlásra kötöttünk ki Nagymaroson, pontosan a visegrádi várral szemben. A kenukat kiráncigálva átslattyogtunk a bicikliúton és olyan helyre értünk, hogy ott is ragadtuk 2 és fél órára.
A Piknik Manufaktúra júniusban nyitott Nagymaros dunaparti sétányának egyik legszebb pontján. Előtte elátkozott üzlethelyiségnek számított: az itt üzemelő pizzériák-kocsmák nem húzták pár évnél tovább, majd az utolsó bezárása után egy évig üresen is állt. Majd jött egy fiatal pár nagyon jó ízléssel és megalkották azt a helyet, ahová simán odacuccolnánk.

A kerthelyiségbe érkezel, ahol majdnem érett fürtök lógnak a fejed fölé, és választhatsz, hogy melyik horgony mellé ülsz le. A fedett sarokban gyerekelfoglaló-sarok és függőágy van, a másik oldalon a maga a hely, ami – jellegéből adódóan – kisebb, mint a terasz, de ugyanolyan otthonos. Kint még elszórtak néhány nyugágyat, ha ebéd után a vitorla alól bámulnád a Dunát és a várat egy sörrel – az egész helyet úgy álmodták meg, hogy ott akarj maradni. Te pedig maradsz.

A kínálat

Piknik Manufaktúra 3

Az étlap oda van rajzolva a falra – rendelni és fizetni a pultnál kell, hogy aztán megkezd a boldog ejtőzést. És minden olyan, amilyennek megálmodtad: nem feltétlenül az ország legjobbja, de akkor és ott tökéletes. A hamburgerért visszajárnak (eredetileg mi is ezért kötöttünk ki), de krémek, tapasok, ebédnek is komoly adag bruschetta és mozzarella caprese, pulled pork-szendvics és vasalt csirke, ha tényleg éhes lennél, kísérőnek pedig házi szörpök és magyar kisüzemi sörök: ott jártunkkor éppen Rizmájer, Horizont APA és Fóti Kéményseprő volt a csapon. A kávéra nem kérdeztünk rá, mert nem kellett: kifogástalan.

A Piknik Manufaktúra ráadásul gyerekprogramokat, koncerteket és előadásokat tart, a bicikliseket pumpával és csavarkulccsal várják, a vízen érkezőket nem nézik ki fürdőgatyában és amíg jó idő van, minden nap nyitva lesznek, de azt tervezik, hogy ősszel és télen is minden hétvégén üzemelnek. Iszonyúan drukkolunk, hogy így legyen, mert amíg az Őrségben haragudtuk, hogy csak egy legény van a vidéken, itt őszintén meglepődünk, hogy egyet is találtunk ebben a kategóriában.

9.2
Adottságok 9.3
Konyha 8.7
egyediség 9
ár-érték arány 9.4
élmény 9.6
Hippi leszel negyedóra múlva

A Piknik Manufaktúrának olyan jó az aurája, hogy fele ilyen jó kínálatot is megbocsájtottunk volna - erre simán hozták a jobb belpesti hipszter-helyek "kézműves"-szortimentjét a jó alapanyagokból, szeretettel és lelkesedéssel készített fogásokkal és csapolt kraft sörökkel. Azon a környéken, ahol még mindig a lovagi étterem a fő vonzerő, ez sokkal több, mint amit reméltünk volna.

  • hangulat
  • kilátás
  • minőség
  • kutya-gyerek-bicikli-kenu welcome
  • ha nem bírod a hippi-hipszter stílust, menekülni fogsz

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!