Új kedvenc a láthatáron – még ha van is egy bizarr bája

Csípős savanyú sütőtök – és nem főétel, hanem savanyúság. Rendesen, befőttesüvegben.
A Mindent Kirántunk-irányzat széles körben ismert Magyarországon, pedig van egy másik, kisebb, de legalább olyan erős szubkultúra, a Mindent Megsavanyítunk. Ennek az egyik legeklatánsabb példáját családon belülről is be tudjuk mutatni a savanyított medvehagymabimbóval, de ennek a szezonjára pár hetet még várni kell, úgyhogy maradjunk az átlényegült sütőtöknél.

Februárban általában már csak akkor közelítünk sütőtökhöz, ha kényszerítenek rá – szép, finom, egészséges, de a fülünkön jön ki. A hét végi Vegán Sunday  Marketen viszont szembe jött egy olyan formájában, ahogy még nem kóstoltuk. Ecetesen és durván csípősen: zseniális.

A készítői eredetileg a chiliből indultak ki: a CHABO artisan hot sauce & pickle alapítója, Tóth Balázs különleges minőségű delikátélelmiszerek forgalmazásával foglalkozott, amikor egyszer csak megkóstolt egy Naga Bhut Jolokiát (a világ egyik legerősebb és különlegesebb ízű chilijét.) Az élmény annyira lenyűgözte, hogy nem volt megállás: nemsokára saját maguk termesztették a chilit és állították össze a belőlük készült szószokat.

A savanyú sütőtök tehát gyakorlatilag egy kiegészítő termék, de a lényegét pont a chili adja. Az állaga roppanós, de nem kemény, a veszett csípősséget pedig szépen enyhíti az ecet és a többi fűszer – és sokkal izgalmasabb, mint az uborka-cékla-almapaprika-aranyháromszög. Bármihez esszük, különlegességet csinál belőle: a lényeg, hogy az a bármi legyen jó zsíros.  Az enyhe édessége miatt pedig kapudrog lehet az ecetes szilva felé.

Igazából a legnagyobb élményt az ízen kívül az a felismerés adja, hogy tényleg bármit meg lehet savanyítani, csak elég elszánás kell hozzá. Beindítja a fantáziánkat, ami egy ételnél szerintünk az egyik legnagyobb szó.

A cuccot a hipszter termelői piacokon kívül delikátboltokban is terítik, úgyhogy ha valaki belefut, ne hagyja ki – vagy legalábbis merje megkóstolni! Ha bejön, akkor onnantól akár egyenes út vezethet addig, amíg egyszer csak gyanús házi savanyítmányok lepik el a kamrapolcot.

9.6
íz 10
recept 9.5
design 8.8
ötlet 10
magyar csípős savanyú

Az idei tél legizgalmasabb savanyúsága, mitől azonnal ránk jön a savanyíthatnék. Minden alapanyag érezhetően kifogástalan benne - a chili pedig természetesen világbajnok. Gratulálunk, így kell látókört tágítani!

  • újra izgalmas a sütőtök
  • úgy csíp, hogy csak imádni tudod
  • beindítja a fantáziád
  • erősen megosztó
  • bátortalanabbaknak bizarr

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!