Inkább a szörp – Tichon levendulás apátsági sör

Tichon levendulás sör - kézműves és apátsági, de attól még sajnos nem jó

Meghallottuk, hogy levendulás sör és tudtuk, hogy kihagyhatatlan. Nem biztos, hogy jó, sőt, de annyira bizarr, hogy muszáj megkóstolni. Bár a Balaton felé elég sokat járunk, Tihany valahogy kimarad a vonulási útvonalunkból, úgyhogy elszalajtottunk érte egy jóbarátot – és a kézbesítéskor jött az igazi döbbenet: levendulás sörből legalább kettő van!

Amiről mi hallottunk, az a Kapucinus sörfőzde Levander nevű levendulás búzasöre. Amit kaptunk, az a Tichon levendulás apátsági sör, amit a Stari főz a Tihanyi Apátság felkérésére. Mindkettő úgy hirdeti magát, mint az “eredeti tihanyi levendulás”, úgyhogy ebben most nem is tennénk rendet.

Na, akkor szappaníze van vagy nem? 

Hát, egy kicsit persze, de erre fel voltunk készülve. Az emberek nagy része a levendulát még mindig csak illatszerként tudja elfogadni, miközben mi rajongva esszük és isszuk mindenben – de tény, hogy annyira erős az aromája, hogy könnyű túltolni.
A sörben szerencsére eltalálták a szintet: az illatán szinte nem is érződik, legalábbis nagyon oda kell rá figyelni: inkább egy elsőre meghatározhatatlan édes virágos illat jön. Az ízében már ott van, ha nem is az elején: lenyelés után üt be, de akkor sem émelyítően, csak felismerhetően. A Tichon levendulás sör ráadásul akácmézet is tartalmaz, amit szintén könnyű kiérezni, miután az ember elolvasta a hátcímkén – ettől és a levendula-aromától kedves, szinte bájolgó íze lesz, a sörben keresett keserűség szinte egyáltalán nem érződik rajta. Könnyű, nem túl erős (5,4% v/v) és gyorsan felejthető sör lesz sajnos.
Az egyetlen vicces dolog benne pont az, amit a legjobban azok értékelnének, akik még nem ihatják, tehát a 10-12 év körüli vásottak – a szénsav okozta diszkrét böfi ugyanis levendulaillatú.

Apropó, szénsav: a Tichon a Stari többi üveges kiszerelésű söréhez hasonlóan lecsavarható koronazárral van ellátva (szakszóval twist-off), ez pedig kényelmes, de finoman szólva nem túl sörbarát megoldás. Már a lecsavaráskor halljuk, hogy baj lesz: ez a fajta zárásmód annyira ereszt, hogy a sörben a pohárba töltés után alig-alig marad szénsav. Habja szinte egyáltalán nincs, kóstolva pedig olyan, mintha jó félórája töltöttük volna ki. Nagy kár érte, főleg, hogy – mint az közismert – olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

6.8
Harmónia 6.8
Komplexitás 6.2
Egyediség 8
Hosszúság 6.2
Ízek & aromák 6.6

A sör a levendula nélkül jóindulattal is csak gyenge közepes lenne, pláne a kézműves-vonalon. Mondanánk, hogy hibája nincs - de sajnos van, bár az a lezárásból fakad. Annyit viszont nem ér, hogy utánamenjünk, hátha van valahol frissen csapolva. Ha Tihanyban jársz, kóstold meg, aztán gyorsan keress egy másik jobbat.

  • nem olyan, mintha parfümöt innál
  • viccesnek vicces
  • sörként inni nem jó
  • nincs benne szénsav

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!