Megint jó ügyben borozhatsz jól: új borok az Autistic Artnál

Bor
Az Autistic Art borsora

Az Autistic Art Alapítvány a lakóotthonokban élő autista fiatalokat támogatja művészeti programok keretében (is): az autista művészek által készített rajzokból és festményekből design-tárgyakat készítenek, amelyeket kiállításokon mutatnak be, aukciókon ill. webáruházakban értékesítenek.

A tárgyakat és termékeket nem úgy kell elképzelni, hogy csak karácsony körül, puszta jótékonyságból venné meg az ember: az alapítvány munkatársai semmilyen körülmények között nem engednek a minőségből. A selyemsálakat csak azért nyomják Milánóban, mert Magyarországon nincs nyomda, amelyik hernyóselyemre tudna dolgozni, de a legutóbbi International Chocolate Awards regionális fordulóján nagyot arató Cadeau manufaktúra készíti a bonbon-válogatásukat, a csokoládé-szelekciót pedig az autizmussal élő dolgozókat is foglalkoztató Kockacsoki gyártja.

Az Autistic Art elődjét, a Mosolyotthon Alapítványt 2006-ban alapították: mára 6 lakóotthonban élő 60 autizmusban érintett embert segítenek ahhoz, hogy a rajzaikon keresztül hozzájáruljanak a saját és a lakóotthonuk fenntartásához.  (Művészet ide vagy oda, a támogatásokból főként működési költségeket: ld. mondjuk gázszámlát fizetnek.) Még úgy is, hogy ők nagyrészt önálló életvitelre képtelen, vagy erre csak nagyon nagy sok segítséggel képes emberek.
Éppen ezért a motívumoknak mind önálló életük van: ha a szerzők nem is, de az Autistic Art munkatásai mindről el tudják mesélni, hogy melyik mit jelent, melyik művész miért rajzolja pont ezt. És majdnem mindig ezt.

Hogy a fogyatékosságot – bár az autizmussal élőkkel kapcsolatban még ez a kifejezés is homályos -, hogyan lehet valóban nem a sajnálat, hanem az érdeklődés és az elfogadás szintjére emelni, azt brilliáns módon mutatja meg például a 2017-es aukciójukra készített katalógus: kortárs iparművészek és ékszertervezők használták fel az eredeti alkotók műveit és alkotási módjait – ezekkel a tárgyakkal pedig 32.000.000 Ft-tal tudták támogatni az otthonokat az árverés bevételéből.

Autistic Art borok

Autistic Art borok az eredeti képekkel. Fotó: Mervai Márk

Egy példányos karkötőm idén már nem lesz, 

de határidőnaplóm igen! Sőt, a teljes baráti körnek. A papír-írószerek ugyanis elérhetők a Lizzy Cards termékeket forgalmazó üzletekben: a minőségük nagyjából a Moleskine-nek felel meg, csak annál szebbek és jobb érzés őket teleírni. Ahogy Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője mesélte:

Rengeteg olyan vevőnk van, aki korábban ajándékba kapta ezeket a tárgyakat vagy borokat. Fantasztikus érzés látni, hogy valóban örültek az ajándéknak és úgy gondolják, hozzájuk is közel áll, hogy Autistic Art-os termékeket adjanak tovább, hiszen nem csak szépek és jók, de az az érzés is jár velük, hogy jó ügyet szolgálnak.

Szépnek szép, de igyunk már valamit! 

A design-termékek (sálak, selyemsálak, díszzsebkendők, pulóverek, noteszek, naptárak, teák, kézműves csokoládék)  között borok is régóta szerepeltek, most viszont frissült a kínálat: új borászatok és új évjáratok is megjelentek.
A boroknak az Autistic Art művészei terveztek új címkét és ebben a formában – limitált darabszámban – csak ezen az úton vagy közvetlenül a pincéknél érhetők el. Több borászat (ld. Bolyki Jani, Luka Enikő) pedig tervezi, hogy olyan házasítást vagy hordószelekciót is készít, amit a gyűjtők csak az Autistic Art kiadásában vásárolhatnak meg.
Ha tehát valaki Bolyki, Etyeki Kúria, Gilvesy, Luka, Konyári vagy Vylyan-borokat inna vagy vásárolna mondjuk karácsonyra a partnereinek, akkor különleges kiadásban is megveheti őket az alapítvány webáruházában, és ezzel összesen 11 magyar autista lakóotthon működését is támogatja. 

A teljes szortiment:
– Bolyki Cabernet Franc 2013, Eger
– Bolyki Egri Merlot 2015, Eger
– Bolyki Egri Bikavér 2015, Eger
– Etyeki Kúria Királyleányka 2016, Etyek
– Gilvesy Váradi Rajnai Rizling 2016, Szent-György hegy
– Luka Szívhez közel Cuvée 2016, Sopron
– Konyári Sigillum Loliense 2016, Dél-Balaton
– Konyári Cabernet Franc 2013, Dél-Balaton
– Vylyan Zweigelt 2016, Villány

Fotók: Mervai Márk 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!