Iszol te chardonnay-t rendesen?

Bor
Chardonnay-koccintás a ChardonnÉJen

A hétvégén borász-kerekasztallal kezdődött a ChardonnÉJ az Etyeki Kúriánál: egy teljes nap chardonnay-kiképzés várt minden látogatóra. A szeánszra (direkt nem írunk fesztivált, mert a szervezők is szeretnék elkerülni a chardonnay-nap fesztiválosodását) az ország minden olyan borászatát meginvitálták, akiknek van önállóan chardonnay-ja. Azt hihetnénk, hogy nem fértek be az Öreghegyre, pedig dehogynem: a világhíres fajtának ugyanis a buta nemzetközi ellen-divat miatt annyira megkopott a renoméja, hogy a legtöbb borász ma már csak házasításra használja.

Pedig mi mindenre képes

A kerekasztal beszélgetésen természetesen gyorsan túllendültünk azon, hogy mindenki imádja, hiszen a megjelent borászok nem véletlenül foglalkoznak vele. De ahogy mondtuk, hiába a világ egyik legismertebb és legelterjedtebb szőlőfajtája, a pár évvel ezelőtti ABC (Anything But Chardonnay/Cabernet)-hiszti alaposan bekavart neki.
Pedig: a pezsgőalapbortól (hiszen Champagne-régió egyik alapfajtája) a reduktív, gyümölcsös, jó értelemben vett tömegbortól a barrique-hordóban érett nagy testű démonokon át a világ legdrágább, burgundi fehérboraiig mindenre alkalmas.

7 érv, amiért többször kéne chardonnay-t inni

Mérész Sándor, az Etyeki Kúria borásza szerint

nem véletlenül világfajta, hiszen mindenhol jól érzi magát és magas minőségben terem. Ez az a fajta, amiben össze tudjuk magunkat mérni a világgal.

Nyúlné dr. Pühra Beáta, a Nyakas borászati vezetője azért szereti, mert

a legrosszabb évjáratokban is lehet belőle szép bort készíteni. Egy jó küvébe pedig mindenképpen kell, hiszen a chardonnay-ra lehet építkezni.

Orosz Gyula elmagyarázta, miért borítja ez a szőlőfajta az Etyek-Budai borvidék 30%-át:

a termékpiramis csúcsára a pezsgőnek kell kerülnie, ehhez pedig chardonnay kell.

Nagy Vince, az Etyeki Kúria értékesítési vezetője azt mesélte:

helyben ebből produkáljuk a legkomolyabb eladást, hiszen itt megkóstolják az emberek. Pedig néhány éve még azzal a gondolattal is eljátszottunk, hogy egyszerűen átnevezzük Balance-ra!

Komoróczki Anna, a Bortársaság értékesítője szerint lassan túl van a világ az ABC-n:

Mára a chardonnay az 5. legfontosabb világfajta, de a 2. legfontosabb fehér. Az első pedig a spanyolok tömegtermelésű airen-ja.

A kismartoni Esterházy borászatban egyenesen a vezető fajtájuknak választották:

A chardonnay mindig termőhelyet mutat meg és ez határozza meg az érlelési módját is. Ezen keresztül tudjuk megmutatni a dűlőinket, ezért ennek rendeltünk alá mindent.

Miklós Csabi móri borász és a DiVino szakmai vezetője imád vele dolgozni:

nagyon jó ugródeszka és kiváló gasztrobor. Én úgy látom, hogy sikk lett chardonnay-t inni, egy külföldi vendégnek pedig nem kell elmagyarázni, hogy mi is lesz a poharában.

És szerintünk? 

Miután végigkóstoltuk (legalábbis megpróbáltuk) a 15 kiállító összes chardonnay-ját, a következőkre jutottunk: a fajtának az a legnagyobb baja, hogy túl jó. Olyan, mint az iskolás gyerek, aki illedelmesen eszik, sosem maszatos és majdnem mindig kitűnő: vele nem kell foglalkozni, hiszen anélkül is mindig jó. A borászoknak is mindig van egy másik lieblingje, amit többet kell babusgatni ahhoz, hogy jó bor legyen belőle vagy ami több izgalmat ad – pedig egy chardonnay mindent (jobban) tud, amit a többiek!

 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!