Félünk, hogy komoly, mert viccnek durva lenne

Diszkóbaleset témában kampányol a rendőrség. Bár ne tenné.

Percekig csak hápogni tudtunk, amikor baráti unszolásra végignéztük a rendőség új videóját, amelyet diszkóbaleset-megelőzés témájában foganatosítottak. (Na jó, bevalljuk, első nekifutásra 56 másodpercig bírtuk, de az olvasókért mindent.)

A Mese a HALÁLRÓL  az élőknek! (sic!) című művet ugyanolyan lendülettel görgettük volna tovább, mint a bonsaikittenes-küldtovábbos millió kreténséget, ha nem éreznénk érintettnek magunkat a témában. Ugyanis borról szóló rendezvények szervezőiként hisszük és hirdetjük, hogy ittasan vezetni tilos és kész. Nem (csak) magadat veszélyezteted, hanem másokat – és általában azoknak a másoknak esik bajuk. És ha ittál, te vagy a hibás. Akkor is, ha nem.

A kérdések előtt fájjon mindenkinek a videó:

Aztán záporozzanak a kérdések:
Ezt valaki viccnek szánta?
Ha igen, sajnos nem értjük.
Megrázónak?
Sajnos nem az. Csak ízléstelen, ahogy egy ennyire “eltávolított szöveg” (magyarul: négy és fél percnyi kecskerím) alá valódi balesetek helyszínelési képeit vágják be. De annyira sokat, hogy már azok is unalmassá válnak.
Ki a célcsoport?
Mert aki Jász-Nagykun-Szolnok megyében veszélyeztetett ebben a témában, arról nem tudjuk elképzelni, hogy valaha is megnézne egy ilyen hosszú és unalmas videót erről. Nincs az a mennyiség és hatóanyag.
Vírusvideónak szerették volna csinálni?
Hát, bizonyos körökben terjedni fog, de ahhoz hosszú és rossz, hogy egy fél ország nézze meg.
Láttak már hasonló kampányt a témában?
Ha nem, itt és itt és itt van pár példa a több ezerből. Nem állítjuk, hogy brilliánsak, de egy fél óra Youtube-turkálással a hátuk mögött talán nem lőttek volna ennyire félre.

Hogy miért háborodtunk fel ezen ennyire? Mert az ittas vagy másfajta befolyásoltság alatt álló vezetés kérdése  igenis fontos, de ezzel a videóval pont elbagatelizálják. Azt üzenik az érintetteknek, hogy aki a piásan vezetésről papol, az unalmas és szájszagú. Tehát a kérdés is az: még csak oda sem kell figyelni rá.

A videót a PoliceHungary, a Magyar Rendőrség hivatalos videocsatornája töltötte fel. Az alkotók nevét szeméremből nem másoljuk ide, a videón 4:25-nél olvasható a stáblista.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!