Szexelni fogsz és káromkodni: itt a királydinnye-szezon!

királydinnye

A királydinnye kivételesen nem azért érdekel minket, hogy megegyük. Legfeljebb megisszuk (erről lentebb), ám van egy tulajdonsága, ami miatt nagyon sok biciklis nagyon sokat emlegeti mostanában. Általában olyan szavak kíséretében, amit még mi – a dühödten trágárkodás műfajának nagy kedvelői – sem szívesen írunk le.

Vágyfokozó, aminek akkora tüskéi vannak, mint egy sárkánynak 

A királydinnye szerénynek látszó, sárga virágú, alacsony növésű gyomnövény, amiről senki nem gondolná, hogy miket tud. Ami miatt aktualitása van ősszel, azok a tövisei: sokkal kisebbek és gonoszabbak, mint a sulyomé. A termése, azaz a magjai irgalmatlanul kemény tüskékre esnek szét, amik az autóabroncsnál kevésbé ellenálló dolgokat – lásd szandál, balerinacipő talpa, bicikligumi – simán átszúrják.
A növény célja, hogy a tüskés köpenybe burkolt magok az állatok szőrébe akadva minél több helyre eljussanak – ezt az evolúció miatt megértjük, ám nem vigasztal. Pláne, hogy a kiépített bicikliutak és magukra hagyott városi közparkok mentén egyre kevesebb a bozontos szőrű kecske és birka, de egyre több a királydinnye.

Bár a leírások szerint a homokos talajokon érzi jól magát, az Alföldtől távolabb se érezd magad biztonságban: mi a budaörsi lakótelep szoros környékén kaptunk királydinnye-defektet. Kettőt, két óra alatt.

Ha már pusztulást nem lehet küldeni rá, mit szeressünk benne? 

Hogy afrodiziákum. Az ősidők óta használják vágyfokozónak, – ami, valljuk be, még nem jelent semmit, sőt,  – de az újkori kutatások azt már bizonyították, hogy a férfiak esetében a tesztoszteron, a nőknél viszont az ösztradiol szintjét emeli. A növény minden része, azaz a szára, a levelei, a magja is tartalmaz különféle hatóanyagokat. Az általunk ismert megbízható forrásokon keresztül mégsem találtunk megbízható receptet a királydinnye-teára – gyógyhatású készítményt, kapszulát, ilyesmit annál többet. Aztán a forráskutatás közben egyre több, egyre pixelesebb 18+-os hirdetési oldal bukkant fel, úgyhogy inkább abbahagytuk. Mi aztán tényleg mindent megeszünk és/vagy kipróbálunk, de a királydinnye-főzet hormonszintet befolyásoló tuti receptjének közlésétől ezúttal eltekintünk.

Egy tanácsot fogadj el: ha a soklevelű minibokrot meglátod valahol, maradj a csupasz aszfalton!

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!