Tipord azt a liliomot! – Cukkinivirág a piacon

cukkinivirág pózolva

A cukkinivirág elsöpri az elveket. Kiló krumpli, 2 hagyma, foghagyma, paradicsom, paprika, másfél kiló cseresznye – már pont azt hittük, hogy sikerül egyszer fegyelmezetten bevásárolni. Aztán a szemünk sarkából észrevettük ezeket.

cukkinivirág a piacon

Színes, majdnem ujjnyi babacukkinik, úgy, hogy még rajta van a tojáshéj a virág a tetejükön. Csoda, hogy elveszítettük a fejünket?

#mutimiteszel

Annyira zsengék, hogy nem is fogjuk őket hőkezelni – különben is, ilyen melegben csak éjjel főzünk, úgyhogy a virágoknak külön sorsa lesz.
Alaposan meg kell őket mosni, mert egy picit szőrösek, amibe könnyebben beleragad a ropogós homok. Aztán óvatosan szétnyitogatjuk őket, megtöltjük nagyon sok majorannával és kakukkfűvel kevert túróval (azért ezekkel, mert ez virít éppen az ablakban), aztán olajjal megcsöpögtetve összemelegítjük őket. Pirosra sütni nem kell, sőt!
Az benne az egyetlen nehézség, hogy meg kéne várni, amíg langyosra hűl, mert úgy a legfinomabb.

A cukkiniket (szigorúan nyersen) lereszelve, verjus-vel és olivaolajjal összekeverjük és mellé esszük köretnek.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!