Itt a nyár – ezeket költöztesd ki a hűtőből!

Paradicsom, sajt, tojás: ezeket ne tartsd a hűtőben!

Paradicsom, sajt, tojás –  általában ezek egy hűtőszekrény alapfelszerelései egy háztartásban. (Persze a pezsgőn kívül.)  Pedig sokan és sokszor elregélték már, hogy nem csak nekik, de főleg magadnak teszel rosszat, ha ezeket nem a konyhapulton vagy a kamrapolcon tartod.

Hülye vagy?! Meg fog romlani! 

Nem, nem fog. Viszont az összes rengeteget veszít az íz és illatanyagából, ha didereg. Tényleg tovább eltarthatók, de pár nap alatt semmi, de semmi bajuk nem lesz, viszont sokkal finomabbak, ha szobahőmérsékleten hagyod őket.

Paradicsom, sajt, tojás maradjon a konyhapulton!

Sajt

A jelenséget a sajtokkal a legegyszerűbb elmagyarázni: az állaguk és az illatuk is megváltozik, bezárkózik, ha hűtve tárolod őket. A komoly sajtoknak éppúgy megadják az ajánlott fogyasztási hőmérsékletét, mint a boroknak: ezeket 6-8 °C-osan enni pont olyan, mintha a sütőkolbászt a fagyasztóból kivéve kezdenéd el rágcsálni.
Egy igazi sajt illatos és puha, néha akár folyós állagú – dermedten viszont akár iszamós is lehet. Persze nem azt mondjuk, hogy költöztesd őket a konyhaablakba, hadd jöjjenek a legyek, de egy sajtbúra alatt boldogan elvannak akár hetekig. (Nekünk vannak olyan kedvenc magyar sajtjaink, amiket kizárólag a ráírt fogyasztási idő lejárta után eszünk meg, akkor viszont boldogan.) Nem beszélve arról, hogy a sajtbúra mennyire menőn néz ki egy konyhapulton.

Paradicsom

Majdnem úgy viselkedik, mint a sajt, csak kevésbé látványosan csinálja: ha nem fröccsöntött, kényszerérlelt paradicsomról van szó, akkor illatos, feszes és mutatós. Ha a hűtőbe teszed, az illatát mindenképpen elveszíti, de ezzel együtt az aromáiból is sokat és – ellentétben a sajttal – ezt már vissza sem kapja többet. Tény, hogy egy kicsit gyorsabban punnyad, de a megoldás egyszerű: kevesebbet kell egyszerre venni. Vagy legalább nem kérdés, hogy lecsó lesz vacsorára.

Paradicsom, sajt, tojás maradjon a kamrapolcon!

Tojás

Meg ne mosd! Legalábbis akkor, amikor megveszed: a tojást a saját viaszrétege védi, pont úgy, mint az almát. Természetesen felhasználás előtt közvetlenül alaposan meg kell mosni, de ha sokkal korábban csinálod, garantáltan megbuggyan. Éppen ez lehet a baj a hűtéssel is: ha a nyári melegben a hűtőből kivett tojást melegben szállítod, kicsapódik rajta a pára, ez pedig lemossa a viaszréteget és kész is a záptojás.
Ha megfigyeled, még az előírásokra kényszeredetten figyelő nagyáruházak sem hűtőpultban tartják a tojást, csak mellette. Ha friss, akkor két-három hétig semmi, de semmi baja nem lesz szobahőmérsékleten – csak finomabbakat lehet vele főzni, ugyanis nem sokkolódik akkorát hőkezelés közben.

Egyébként is alapszabály, hogy semminek nem tesz jót a hirtelen nagy hőkülönbség: ahogy a húsoknak sem tesz jót, ha a hűtőből tesszük a sütőbe, a borokat is sokkolja, ha a elfelejtetted a hűtőbe tenni és bevágod gyorsan a mélyhűtőbe. A paradicsom-sajt-tojás vonal pedig jobb, ha a közelébe sem kerül soha.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!