Pedig azt hittük, tudunk bánni a konyhakéssel…

filézés varázsló-módra

A filézés alapjáraton sem a legegyszerűbb konyhai művelet.
Meg vagyunk róla győződve, hogy a japán konyhaművészetben egy csomó minden inkább a cirkuszi mutatványok, mint a gasztronómia területére tartozik, de ezt a halfilézős videót loop-ra állítottuk egy fél órára.
Az alábbiakban egy (sajnos a videóban közelebbről meg nem nevezett) japán séf egy 30 centis konyhakéssel filéz ki egy bruttó 4 centis halat, hogy egy nigirire pakolja. Egy másikkal együtt, mert a hal tényleg olyan csöppnyi, hogy egy nigirire kettő kell belőle.

A hallal eleve nem könnyű elbánni, még akkor sem, ha ismerjük: a filézést jó sokáig kell gyakorolni, amíg tényleg nem gyaszatolás, hanem szép lesz a végeredmény. És persze nagyon jó kés kell hozzá. A videóban nyilván valami elképesztő minőségű kést használ a séf, de méretarányok akkor is megdöbbentőek.