Kártyavár a Vatikánban – Az ifjú pápa

Az idei szezon egyik legjobb sorozata volt Az ifjú pápa. (Azért a múltidő, mert az utolsó részt is levetítette az HBO, de ez a mai világban internetezőknek nemhogy nem baj, hanem kifejezetten előny, hiszen így egyszerre lehet ledarálni az egészet egy lustább hétvégén.)

Az alapfelállás szerint a pápaválasztást mindenki megdöbbenésére a nagyon fiatal és nagyon-nagyon jóképű Lenny Belardo (Jude Law) nyeri, akitől mindenki azt várja, hogy felrobbantja a Vatikánt. Az hagyján, hogy azonnal feloldja a dohányzási tilalmat, de csak magára vonatkozóan és Cherry Coke Zerot reggelizik, de ez után szépen sorban csinálja ki az ellenfeleit és a vatikáni rendszert. Csakhogy éppen ellenkező előjellel, mint ahogyan azt bármelyik riválisa várná.

youngpope2Az ifjú pápát nehéz szeretni, de nehéz tőle szabadulni  – és ezt most nem XIII. Piusra értjük, hanem magára a sorozatra. Minden egyes epizódra jut olyan cselekményszál, amitől a szorongás átragad a nézőre: legyen az a mellékszereplőké, a főszereplőé, vagy éppen a tárgyalt kérdések miatt a saját szorongásunk. Minden és mindenki állandóan megkérdőjeleződik: minden és mindenki lehet egyszerre végtelenül kicsinyes és gyarló és egyszerre szent. Egy hippi pár, akik inkább árvaházba adják a gyereküket, egy bíboros, aki a Vatikánnak (de nem Istennek) szentelte az életét, egy apáca, aki felnevelt egy pápát (Diane Keaton) és egy pápa, aki megpróbálja visszavezetni oda az egyházat, ahol szerinte helye van.

Kényelmetlen, de purgál

Nehéz feladat, ha egy sorozatnak küldetéstudata van, de itt nemcsak van neki, de még be is teljesíti. Az ifjú pápa azért fontos, mert az egyházat mutatja be, de a vallásról beszél. Az intrikákon keresztül (amik legalább olyan kemények, mint a House of Cards-ban – ld. Kártyavár) nem azt látjuk, hogy valaki sátáni vagy tiszta, hanem hogy mindenki egyszerre az – és mi is. Közben persze szó nincs arról, hogy a cselekmény maga unalmas lenne: bármikor gátlástalanul bedobnak egy pedofil szálat vagy épp gyilkolnak benne, de nem az akció miatt fogjuk végignézni. Azt talán túlzás lenne kijelenteni, hogy azokat a létkérdéseket, amiket feszeget, mindenképpen felteszi magának a néző is, de hogy fel-felmerülnek benne, az biztos.

8.5
Sztori 8.3
Képi világ 9
Eredetiség 7.8
Hatás 8.7
Lelki gyakorlat

Gyönyörű helyszíneken, gyönyörűen fényképezett sorozat, ami viszont elég lassú ahhoz, hogy a felületesebb nézőket egy-két epizód alatt elveszítse. Aki viszont benne ragad, azt nem engedi: túl jó színészek játszanak benne túl jól ahhoz, hogy ne szippantson be és ne kezdj el tőle gondolkozni. Nem csak róla, magadon is.

  • nagymozis szereplők nagymozis alakításokkal
  • káprázatosan szép képek
  • kényes téma jó ízléssel
  • lassú
  • sokat kell rajta gondolkozni

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!