Ugye milyen szép? Hát még ha tudnád, hogy aknát szed!

Egy nap alatt 6 millióan látták és 70.000-en osztották meg a Mashable gyönyörű videóját, amiben egy aknamezőre küldenek egy olyan tárgyat, ami inkább szoborra emlékeztet, mintsem fegyverek ellen kifejlesztett katonai eszközre.

A Mine Kafon nem új projekt, csak most kapta fel a Mashable: az eszköz egy fémgömb, amiből bambusz-lábak állnak ki a lehető legsűrűbben. A gömböt odaállítják az aknamező szélére, aztán rábízzák a szélre: az elindítja és amerre jár, aknára lép az arra tévedt emberek helyett. Az aknára futott lábak ugyan felrobbannak, de a gömb közepe érintetlen, tehát használható marad és fut tovább, ameddig a szél és a lábai bírják.

A videó szerint a Mind Kafon nevű gömb előállítási költsége 40 dollár alatt van, az afgán tervező, Massaud Hassani négyet rakott össze belőle – persze a hatás kedvéért gyerekek segítségével. A videó alatt persze már azonnal záporoznak a hozzászólások, amelyek megkérdőjelezik a használhatóságát, de a tervező sem feltétlenül arra szánta, hogy ezzel tisztítsák meg Afganisztánt attól a 10 millió aknától, ami a földjében fekszik, hanem másokat szeretne vele inspirálni.

Az eszköz pedig megindítóan szép: nemcsak a célja miatt, hanem önmagában is: nem véletlenül jutottak róla eszünkbe Theo Jansen kinetikus szobrai:

 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!