Drága, de legalább legális: limonádé novemberi kiadásban

Ha utálod a teát, az őszi bogyók limonádénak is jók

Csak a bogyók tehetnek arról, hogy nem halunk meg novemberben. Jön a reggeli és délutáni sötét, jönnek a vízszintes, 2 fokos esők – mi meg szép lassan kiszáradunk: kinek van kedve ilyenkor – a gyorsan ható változatokon kívül – bármit is inni?
Márpedig ilyenkor inni kell, és sajnos nem elsősorban alkoholt, hanem bármit, ami hidratál: a fűtés ugyanis legalább olyan rosszat tesz a szervezeteddel, mint a kegyetlenül szikrázó napsütés, csak alattomosabb. Mert ezt később veszed észre.
Fáradékonyabb vagy?
“Persze, hisz’ november van!”
Egész nap nassolnál?
“Nézd, ott sütnek csülköt!”
Ittál ma mát fél liter valamit?  (A kávé nem ér!)
“…”

Igen, tisztában vagyunk vele, hogy napi 2 (khm, 3) liter vizet kéne inni, de sajnos nem megy. Odakészítjük, állítunk be hozzá appot, veszünk mély levegőket – de a 4. napon feladjuk, és hagyjuk, hogy a hülye csilingelés átsuhanjon a sima telefoncsörgések között. Aztán 17.23-kor nem tudjuk, miért is kezd lüktetni a fejünk és miért idegesít ennyire a saját családunk: nem ők a hülyék, hanem mi, hiszen ennyi kütyü mellett simán kiszáradtunk.

Vizet inni dögunalmas, úgyhogy fel kell ütni valamivel.

Koratéli limonádé a zöldségesből:

2 literes kancsó
1 puha körte
1 marék bazsalikom
1 liter víz

1.: A körték közül válaszd ki a legporhanyósabbat és szedd le a szárát.
2.: vágd hat részre és tutymákold szét a kezeddel – a magház is maradhat, nem enni fogod. Dobd  a kancsóba.
3.: a bazsalikom szárait dörzsöld össze a két kezed között és szórd a körtére
4.: forrázd le, mintha ovisteát készítenél
5.: hagyd állni 10 percet, majd óvatosan öntsd pohárba.
(kettőnél többször nem érdemes felönteni)

Koratéli limonádé kirándulásból:

1/2 marék kökény (idén alig van, Pest megye környékén a virágzáskor elfagyott): ha találsz, morzsold el
2 marék puha csipkebogyó (síkkesztyűben a legjobb szedni, mert egyben tudod lehúzni az ágakról a bogyókat, anélkül, hogy a sebek miatt magyarázkodni kéne. A síkesztyű pedig könnyen  mosható – ellentétben a gyapjúval.) Ha puha, nyomd szét. Ha nem, vágd ketté (kimagozni őrület, ha pedig húsklopfolóval állsz neki, ugrik.)
1,5 cm gyömbér kockázva (véletlenül volt itthon)
1 ek méz
Az összetevőket öntsd fel 1-1,2 l meleg, de nem forró vízzel – azzal kiölöd belőle a jótékonyságot! (A méz és a csipkebogyó vitamintartalma úgy 40-45 fokot bír ki.)
Kb. 4-5 felöntést ihatsz le róla, de éjjelre tedd közben hűtőbe, különben megpezsdül!

A csipke szöszmöszei miatt érdemes őket teaszűrőn át tölteni a pohárba – cserébe a bogyók sokkal több és finomabb C-vitamint adnak, mint bármelyik 1000 mg-s kivitel!

A kép forrása: Pixabay