Védd a fákat, egyél hódot!

A hód és a vidra régóta izgat minket. Amióta viszont Saly Noémi gasztrotörténész a rádióműsorunkban, a Trend FM-en újra felhozta őket, csak az alkalomra vártunk. De minden törvénytisztelő állatvédő kedvéért leszögezzük: nem, nem kóstoltuk meg őket. (Még.)

Türtőztettük magunkat, de

1. Szép idő lévén egyre többször csalinkázunk a Dunán és egyre több megrágott, bedöntött fát látunk, már a városhatárt jelző táblákon belül is. A hódmentés olyan jól sikerült, hogy már nem csak a horgászok szentségelnek a lapátfarkú-nagyfogú, cuki, de kártékony és sértődékeny, és főleg szigorúan védett szőrösök miatt.

2. A We Love Budapest most közölt egy lenyűgözően szép anyagot a gasztroforradalomról, amiben – vesztünkre – újra felhozták Cziffray szakácskönyvének hidegvérűekről szóló fejezetét: igen, a halon túl a teknősöket, csigát, vidrát és hódot. Kiemelve.

3. Még mindig bírtuk, de ránk írt a család, hogy a BBC Earth csatornán éppen most esznek elütött borzot. A műsor címe Jimmy erdei élete (Jimmy’s Forest) , a műfajé pedig roadkill. Mármint azé a műfajé, aminek az a mottója, hogy “ha megölted, edd is meg!“, azaz az elütött vagy más módon, de véletlenül kivégzett állatok feldolgozásáról és elfogyasztásáról szól. (A filmet még nem pótoltuk, de ha szabad spoilerezni: a borz nem finom.)

Szóval ha úgy hozza a sors, hogy egy csúnyább pam-pam-ba csöppensz és a hajóval/jet-skivel elütnéd a hódot (nem fogod), ezt csináld vele:

Hódtalpat elkészíteni.
Megkövesztvén a tisztitott és tisztára mosott hódtalpakat, tedd lábasba, melybe irósvajat, bort, eczetet, zöldséget, gyökereket, babérlevelet, gyömbért, czitromhéjat, sót és borsot tettél, s párold meg; azután tedd tálra, adj fölé irósvajat vagy czitromnedvet és zsemlyemorzsát s küld fel az asztalra.

A Cziffray-szakácskönyv többi receptje, (olyan klasszikusokkal, mint a Hód mártásban, Vidra sülve, Vidra vöröshagyma-mártásban) mind ingyenesen letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtár adatbázisából. Ám ezúton szólunk: a hód védett. A vidra meg pláne!
Továbbá direkt nem írtuk le, mit jelent az, hogy köveszteni.
És egy utolsó tanács: ha nem te ütötted el, a dögöt semmiképpen ne edd meg!

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!