A Páva utcában megnyílt a Balaton nagykövetsége – Paletta Bp.

A Paletta Budapest Bezerics Dániel legújabb, kifejezetten téli dobása: cél, hogy a Balatonon (Keszthelyen, Balatonbogláron és mindenhol, ahol Pulled Pontyba akadhat az ember) megszokott stílust átmentse Budapest belvárosába.

A Paletták koncepciója a helyi termelők autentikus alapanyagaira, az izgalmas, de mégis érthető és üzembiztosan elkészíthető ízekre épül: ennek megfelelően a Páva utca – Tompa utca sarkán nyitott bisztróban sincs túl nagy konyha, sőt. A stáb ugyanaz, aki a nyáron teljes gőzzel üzemelő egységeket viszi: a Paletta Keszthely, a Paletta Balatonboglár és a Pavilonok személyzetének nagy része Budapestre költözött (a Télikert idén nem működik.)

A dödölle nem csak étel, hitvallás!

– állítja Bezerics Dani párás szemmel. A Palettában tehát lesznek helyi alapanyagok – ami ebben az esetben ugye nem a IX. kerületi kistermelőket jelenti, hanem a Balaton környékének zöldség-, tej-, sajt- és hústermelőit. Az étlapon lesznek ismerős ízek, de évszaknak megfelelő változatban: a Pulled ponty-szendvicsből például pulled ponttyal töltött minilángos lett “tökéletes” tojással, az alapleves pedig őz-forraltbor, ami egy elképesztően intenzív ízű őzleves vörösborral, kelkápsztába töltött őzgombóccal a közepén.

A lokáció miatt a rajongók aggódnak egy kicsit a helyért, de mi állítjuk, hogy meg fogja találni a közönségét: a Paletta Budapest éppen az a hely, ahová a hangulata és a kínálata miatt könnyedén oda lehet szokni. Ha 1-2 km-es körzetben laksz vagy dolgozol, akkor délelőttől koraesetig oda lehet cuccolni akár egy laptoppal dolgozni vagy odaszervezni a megbeszéléseket, közben pedig nagyon jókat enni, amik viszont mégsem olyan fogások, amikre külön rá kell készülni.

De hogy a Bezerics Danira jellemző vagányság (ld. “nem vak ez a ló, csak bátor!”) se maradjon el: a borlapon kizárólag balatoni borok szerepelnek. Ennek az összeállításában Tóth Ádám, a Pláne Badacsony borterasz tulajdonosa segített, ezért valódi különlegességek is lesznek, de bikavért vagy nagy villányi vöröset senki ne keressen. És persze a sör is Hedon.

Paletta Budapest

A rendszer 

Hétfőtől péntekig ebédidőben a “déli deli” dívik: 3 komfortos fogásból álló ebédmenü, amihez három állandó, klasszikus főétel is tartozik majd: a legendássá vált rántott Korosajt, a rántott hús Fledermausból és a fish&chips boglári harcsából. Délután 3 és 6 között elcsendesül a konyha, hogy estére jöjjön a rendes étlap a vacsorakínálattal. Hamburger nem lesz, de beach food igen: ha az előbbit olyan igényességgel szeretnék előkészíteni és összerakni, ahogy az a Palettákban lenni szokott, ahhoz egyszerűen nagyobb apalterületű konyhára lenne szükség. A beach foodot viszont elvárja tőlük a kzönség.
Közben pedig az utcára nyíló pultból pedig akár reggelire vagy menet közbeni ebédre is lehet különleges szendvicseket, smoothie-kat venni – itt a nagy dobás a Manga Laci nevű thai ízvilágú gyros-szerűség lesz, amiért megéri egy megállóval korábban leszállni a villamosról.

Mi lesz, ha jön a jó idő? 

A Balaton budapesti nagykövetségét többek között ezért is nyitotta Bezerics Dani: a személyzet állandó tagjainak télire is munkát tudjon adni, hogy a nyári szezonnak ne a reménytelennek tűnő álláshirdetésekkel fussanak neki. De bármennyire is szaporodnak a hírek, hogy a Balaton télre sem zár be, az állandó nyitvatartást és az azzal járó komoly veszteséget még elég kevés hely engedheti meg magának, pláne több szezonon keresztül.
Most már csak annak drukkolunk, hogy a nyári, balatoni újranyitás után  ne legyen elég egy-két fő, aki a budapesti egységet elketyegteti “a kilencben” !

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!