Elmélkedjen a rosseb: Nagy Gábor Sauvignon Blanc, 2016, Pázmánd

Nagy Gábor Sauvignon Blanc 2016, Pázmánd, Etyek-Buda

Nagy Gábor Sauvignon Blanc-jával most gonoszak leszünk. Elhatároztuk, mert a Velencei-tó környéke az a hely, ahol bevallottan elfogultak vagyunk: ha valaki errefelé jót csinál, akkor elgyengülve drukkolunk – ez viszont egy olyan rovat, ahol ezt nem ér. Ezért jó előre összeszőröztük a szívünket, és úgy bontottuk ki a 2016-os pázmándi sauvignon blanc-t.

A Nagy Gábor és Társa Kispincészet a nagyok közé tartozik (7 ha) ezen a vidéken, amiről újra és újra el kell mondani, hogy Etyek-Budához tartozik, hiszen annyira kevés termelő dolgozik innen, vagy a környékről, hogy a fogyasztók újra és újra meglepődnek, hogy itt is van  szőlő. Nemhogy szőlő, bor. Akik pedig nagyobb nevek, azokat nem feltétlenül kötik a felső polchoz (Csóbor, Lics, L.Simon), vagy ha igen, akkor azt nem jegyzik meg, hogy errefelé vannak a területeik (Szentesi József, Variszkusz.)

“Csak” egy tök jó sauvignon

Az a legjobb benne, hogy nem kezd el bicepszet ugráltatni: nem akarnak vele világot váltani, nem akarnak mindent belezsúfolni (vagy kifacsarni belőle), amit egy sauvignon blanc tudhat – simán csak jó.
A többes szám ez esetben szépelgés: Nagy Gábor ugyanis egyedül viszi a Nagy Gábor és Társa Kispincészetet: az általa művelt szőlőterület jóval nagyobb, mint amiről bort készít, a pincét és a borokat csak ő kezeli, a kereskedelmi és marketing-részről pedig csak annyit mondunk, hogy egy hétig ő maga állt a pultban az EFOTT-on.

A Nagy Gábor Sauvignon Blanc illata virágos-mezei rétes, halvány citrusos fajta – a frissen vágott füveket, pláne (a sauvignon blanc jellemzőjeként régebben emlegetett) szúrós macskapisit hiába is keressük rajta. Az íze ugyanennyire tiszta és egyenes: nem csillog ki belőle semmi, csak finom, érett fehér húsú gyümölcsök, pont annyi sav, hogy oltsa a szomjat, de ne kapd fel rá a fejed, pont akkora test, hogy ne tudd összezúzni, ha szódát engedsz bele: van, szép (ld. “csinosnak mondott”), de nem telít el nagy melegben sem.
Azt ígértük, hogy belekötünk, ha kell, ha nem: az utóízében lebukik a fajélesztő – aki rengeteg magyar egyenchardonnay-t és egyensauvignont kóstolt, az meg tudja mondani talán még a rendelési számát is a cuccnak: végül is ezzel is lehet villogni egy kocsmaasztalnál, bizonyos körökben.

És akkor mi van? Rossz lesz tőle a bor? Nem.
Technológiailag tisztább és biztosabb? Igen.
Egyeníze lesz? Talán.
Baj ez egy mindennapi fröccsnek vagy “nagy társaságban sok fog fogyni”-fehérbornál? Hát nem.

7.7
Harmónia 8.2
Komplexitás 7.2
Egyediség 6.7
Hosszúság 8.1
Ízek & aromák 8.2
Nem gondolkodsz

Nem sauvignon, inkább SB. Így fogod emlegetni, mert adja, amit kell, de nem veri ki a biztosítékot: tökéletesen elkészített bor, amit minden nap innál tavasztól őszig, de eszedbe sem jutna, ha villantani akarsz. Nem is arra szánták: nem hegyezték ki a fajta zöldfüves jegyeire, nem élezték ki a savait, hogy vágjanak, mint a penge, nem akarták a Velencei-tó partjától leiskolázni Új-Zélandot - csak elkészítették a tökéletes fröccsbort.

  • könnyed
  • kristálytiszta
  • nyári sb
  • könnyű rásütni, hogy technós
  • nem egyszerű beszerezni
  • egy karton kell a tej-kenyér mellé

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!