Leírva még jobb: jön a 3. Franc&Franc!

Bor
3. Villányi Franc konferencia és kóstolónap

A Villányi Franc igazi sikertörténet: 2 év alatt a villányi borászoknak sikerült elültetnie a magyar fejekben, hogy a cabernet franc Villányban találta meg az igazi otthonát. Ezt a szőlőfajtát az egész világon szeretettel használják, de főként házasításokban: önállóan kevés borvidéken palackozzák. Ennek több oka van: egyrészt a nagytestvér, a cabernet sauvignon jobban leigázta a világot, másrészt valóban kevés termőhelyen tudja megmutatni a szépségeit csak úgy önmagában.

Ehhez képest Villányban minden évben tökéletesen beérik és a terriornak köszönhetően izgalmas, lendületes, sokrétű borokat ad, amelyek mégsem nehezülnek el vagy lesz belőlük “megáll benne a kanál”-típusú, maximum kóstolható, de nem iható mozsárágyú.

3. Franc&Franc 

A 3. konferenciát és kóstolónapot november 24-én és 25-én tartják Villányban, ahol idén több, mint 50 villányi, hazai és külföldi franc-t kóstolhatnak a résztvevők. Az eddigi Loire-menti (2015) illetve olasz és balkáni (2016) cabernet franc-termőhelyek után most a többi magyar borvidék franc-jaival eresztik össze a villányiakat.
A pénteki nap inkább szakmai konferencia lesz, szombaton viszont a nagyközönségnek is érdekesebb giga-franc-kóstoló zajlik majd 5 helyszínen.

Kedves geg, hogy a kóstolók közben a helyi éttermek séfjei kínálnak majd helyi alapanyagokból készült villányi borkorcsolyákat – olyan falatkákat, amelyeket villára tálalnak vagy villával fogyaszthatók. Villányi, értik….

Mitől Villányi a Franc? 

A Villányi borvidék  2014. májusában jelentette be, hogy átdolgozta eredetvédelmi rendszerét és életre hív egy új borvidéki márkát: így lett a Franc Villány kiemelt vezérterméke.
A premium és super premium kategóriákba sorolt 100% franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek a fogyasztók elé. A premium Villányi Franc max. 60 hl/ha terheléssel szüretelt szőlőből készülhet, a 100% cabernet franc legalább egy éves fahordós érlelést kap, a palackos érlelés nem kötelező, de erősen ajánlott.  A Villányi Franc super premium minőségben azt jelenti, hogy 100% cabernet franc-ból készül, maximum 35 hl/ha terheléssel. Minimum egy évet tölt fahordóban és egyet palackban. Ezt a minősítést először a 2014-ben szüretelt szőlőből származó borra lehet kérni – ám az évjárat miatt nem valószínű, hogy ezzel túl sok borász élne, ezért a super premium Villányi Franc-ok piacra kerülését inkább a 2015-ös évjáratból várhatjuk.