Vigyázz vele, túl szép! – Maul Lator, 2012, Villány

Maul Lator Cabernet Franc 2012, Villány

A Maul Lator buja, nagy villányi franc. Nem ment el az eszünk teljesen: van az a nyári éjszaka, amikor ilyen kell és nem a csobogva locsolós vagy a gondolkodós.

A cabernet franc már egy jó ideje Villányi Franc néven fut idehaza: a francia szőlőfajta olyan jól érzi magát a borvidéken, mint sehol máshol a világon, pedig van belőle elég. Ám házasításra használják, Villányban viszont gyönyörű, érett, fineszes bort ad egyedül, saját maga.
Maul Zsolt a 2012-es Latorra még cab. franc-t írt, de nem csodálkoznánk, ha a csúcsbora következő évjárata már Villányi Franc névvel villogna.

A Lator ugyanis pont olyan, amilyennek a franc-nak lennie kell: izgalmas, nagy, de jó ivású vörösbor, amiben nem áll meg a kanál, de azért komolyabb vacsorához is oda tudod tenni. Mármint úgy komolyabb, hogy nemrég még csörtetett.

Az illata meleg és hordós, de nem az a fajta, amitől szálka megy az orrodba, hanem amitől Indiában vagy Délkelet-Ázsiában érzed magad: fahéj, szegfűszeg, szóval a szép részei a jó hordóknak. Az illatában a gyümölcsöket azért keresni kell, de itt vannak: feketeszeder, kökény – pont azok a fajták, amik vadak, és nem az illatukkal, hanem az ízükkel hódítanak.

Az íze viszont messzire visz: a szádban nagyon kerek, de sok és jó savú gyümölcs támad, sok-sok feketére érett meggyel, erdei szederrel és további hordófűszerekkel. A nehéz tanninosságnak nyoma sincs, csak pont annyi, hogy érezd, hogy élsz és vörösbort iszol, de a savak viszik a prímet, ami egy villányi vörösbor esetében még mindig körbeünneplendő dolog, még akkor is, ha – hála az égnek és a borászoknak –  egyre többször kóstolhatunk ilyet.

Egy veszélye viszont van: annyira egyben van (szebben szólva, harmonikus), hogy a 15 % alkoholtartalmat nem érzed meg rajta. Egy ekkora, nem kiérződő alkohol egy forró nyári éjjel tud olyat csinálni, mint a lónyugtató (közkeletűbb nevén ketamin, aka gina és társai), szóval csak óvatosan!
Bár a buja (ha gonoszak vagyunk, akkor animal pornós) hátcímkét olvasva ez lehet, hogy direkt van.

Csapdába ejtettem a vadállatot…
Feszülten figyel a smaragd szempár a sötétből.
Biztos kézzel nyúlok felé.
Bennem a vágy, hogy lecsillapítsam, megnyugtassam.
Lassan és halkan dúdolom a nevét.

A Maul Lator hátcímkéjén tovább is van.

8.6
harmónia 9.2
komplexitás 8.7
egyediség 8.2
hosszúság 8.2
ízek&aromák 8.5
Csapdába eshetsz

A Lator 2012-es évjárata hordós ugyan, de az a fajta hordós CF, amit mindig is kerestél. Nagy, szép, de mégis bármikor iható és közérthető villányi vörösbor, mindenkinek. Nagyon nekifeszülve tudnánk rajta mit finnyogni, de röhejesek lennénk: ez tényleg mindenkit (szó szerint) levesz a lábáról.

  • összetett
  • itatja magát
  • bármikor jöhet
  • 15% vol alkohol
  • ha kötekszünk, akkor szexista